Druk, druk, druk

Ik ben niet druk, ik ben gewoon bezig…

Overal hoor je het: iedereen heeft het druk. Mensen die met pensioen zijn hebben het drukker dan ooit en kunnen zich niet meer voorstellen dat ze ooit tijd hebben gehad om te werken. Kinderen moeten tegenwoordig van hot naar her rennen en mensen die nog een baan hebben moeten meer doen in minder tijd.

Voor veel mensen begint de stress al vroeg in de ochtend. Haastig wordt er gewassen, geplassen en ontbeten. Sommige mensen gunnen het zichzelf niet eens om een fatsoenlijk ontbijt op tafel te zetten.

Eenmaal op kantoor gaat de race tegen de klok gewoon door. E-mails moeten worden beantwoord, vergaderingen bijgewoond, klanten moeten worden overtuigd en binnengehaald. Altijd tijd te kort. Geld te kort. Stress, stress, stress.

Thuis even snel een hapje eten en onder het TV kijken nog snel wat mailtjes wegwerken. Zo lijkt de dag van de gemiddelde ‘FT-er’ (Full-time werker) eruit te zien. Dit gaat door tot ze 67 en totaal opgebrand zijn. De grote wereldreis waar hij of zij zich hun hele werkzame leven op heeft verheugd, gaat niet door, omdat de energie op is.

De reden waarom ik een redelijk sobere en rustige leeftstijl nastreef, is vooral omdat ik al teveel mensen heb zien wegglijden in een burn-out. Na soms jarenlang geploeterd te hebben, zichzelf te hebben verwaarloosd en alleen maar anderen te hebben geplezierd, komen ze tot de conclusie dat de wereld gewoon doordraait als je het wat rustiger aan doet. Tijdens een burn-out ben je een schim van wie je bent geweest. Na een burn-out is alles anders en word je gedwongen om je een andere leefstijl aan te meten. Feitelijk is het dan al te laat. Daarom: voor iedereen die het écht te druk heeft, neem gas terug voordat het te laat is. Geef de dokter niet de schuld als hij de oorzaak van je vage klachten niet kan vinden. Door zelf je stress te verminderen, kun je een heleboel ellende voorkomen.

Ik vind het af en toe doodvermoeiend. Je krijgt het idee dat we in een totaal dolgedraaide maatschappij leven. Nu vind ik wel dat sommige mensen erg kunnen overdrijven. Als ze meer dan de ‘verplichte’ acht uur op een dag werken, hebben ze het al ‘druk’. Zou het niet zo zijn dat heel veel mensen het juist druk hebben met druk zijn? Want het is ook een psychologisch spelletje: als je jezelf wijs maakt dat je het druk hebt, dan ga je je ook opgejaagd voelen. Het tegendeel is ook waar. Als je alles rustig afwerkt, voel je je veel meer relaxt en krijg je meer gedaan dan iemand die de hele dag druk zit te doen.