Corona en onze aarde

Als kind had ik een cassettebandje van Ko de Boswachter waarop een lied stond over dat de dieren het niet meer pikten en dat ze van plaats wilden wisselen met de mensen. “Alle dieren groot en klein, willen nooit meer dieren zijn.” Ik vond het idee van ‘mensen die een ei uitbroeden’ en ‘mensen met een paardenbek’ erg grappig, al was het natuurlijk ook best wel eng. Want wat zou er werkelijk gebeuren als de dieren in protest gaan en ons gaan straffen voor al het leed dat wij hebben veroorzaakt? Het is een fantasie van lang geleden, maar nu (35 jaar later) moet ik er weer aan denken. Vanwege het corona-virus.

Dat wij anno 2020 nog steeds schandalig omgaan met dieren hoef ik jullie niet te vertellen. Als je de beelden ziet van wat er allemaal in de vleesindustrie gebeurt dan springen de tranen in je ogen.
Naast al dat dierenleed misbruiken we onze planeet. Eigenlijk is de ellende niet te overzien als we ons proberen te realiseren wat voor puinhoop we ervan hebben gemaakt. De zeeën zitten vol plastic, de lucht is vervuild en onze natuur is uit balans. Toen er vorig jaar 270 containers in de zee terecht kwamen werden we weer gewezen op de overconsumptie. Op het feit dat we allemaal veel te veel spullen hebben. We willen meer en meer. En er komen steeds meer mensen bij die allemaal willen reizen, shoppen, eten en ‘leuke dingen doen’.
Wat voor de mens ‘leuk’ is, is dat voor de natuur vaak niet. Er worden zoveel onnodige dingen geproduceerd waar onze planeet uiteindelijk het slachtoffer van is. De technologische ontwikkelingen gaan zo snel dat je door updates gedwongen wordt om weer een nieuw apparaat te kopen. Langzamerhand maken we van onze planeet een vuilnisbelt en doen we alsof we nog een paar aardes in reserve hebben. Helaas hebben we maar één aarde en daar moeten we het mee doen.

Het corona-virus dwingt ons nu om even pas op de plaats te maken. Minder vliegtuigen in de lucht, minder auto’s op de weg. Vervelend voor ons mensen, maar het is een zegen voor onze planeet. De lucht boven China is vele malen schoner dan normaal en dat zal over een tijdje ook gelden voor de lucht boven Europa.

Als het virus is uitgeroeid zal iedereen waarschijnlijk weer op dezelfde voet verder gaan. Hopelijk zullen enkelen het roer omgooien. Want een pandemie komt en gaat. Maar als de destructie van onze aarde doorgaat dan komt er misschien wel een veel erger virus dat de mensheid voorgoed zal uitwissen. Wie weet wat er gaat gebeuren als onze aarde het niet meer pikt. Laten we daarom naast onze dieren ook onze planeet liefhebben. Vanuit een gevoel van respect én voor ons eigen bestwil.