De rijdende redactie


oefen0304g12

Vandaag zou mijn vader Jibbo Poppen (1949-2010) 66 jaar zijn geworden. Een mooie gelegenheid om iets te vertellen over één van zijn vele projecten: De ‘Rijdende redactie’. Hij reed een aantal jaren (vanaf 2003) rond in een camper van het Dagblad van het Noorden om het contact met de lezers van de krant op te zoeken. Hij vond dit fijn om te doen. Mijn vader hield niet alleen erg van schrijven, maar hij kon ook goed kletsen én luisteren. 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAOp 2 juli 2003 werd de ‘Rijdende redactie’ geïntroduceerd in het DvhN. De camper zou zich elke dag naar een andere locatie begeven om daar verslag te doen én het publiek te laten reageren op actuele stellingen. De vuurdoop vond plaats in
Veendam. Mijn vader parkeerde de camper midden op het Veenlustplein. Hij peilde, samen met collega Gert Brouwer, de reacties van de Veendammers op het ‘op zwart zetten’ van de tv-zenders RTL4, RTL5 en Yorin door de plaatselijke kabelexploitant SKV.

Een jaar later was pa met de ‘Rijdende redactie’ in Meppel. Hij peilde de meningen van mensen over een plan van aanpak om meer toeristen naar de plaats te trekken.

Het was voor hem even wennen om met een camper rond te rijden. Al snel had hij het onder de knie en kon hij het zelfs goed vinden met ‘Truus’…

Thuis vertelde hij graag onder het eten over zijn werk, soms tot vervelends toe. Maar zijn passie voor mensen was groot. Ook kon hij goed imiteren. Wanneer hij iemand had ontmoet met een grappige stem, werd dat opgenomen in zijn steeds groter wordende repertoire als imitator. Nooit maakte hij mensen belachelijk. Hij kon zich zelfs inleven in mensen die een totaal afwijkende mening hadden. Zoals een goede journalist betaamd was hij, ondanks dat hij wel duidelijk zijn eigen gedachten over alles liet gaan, objectief.

De ‘Rijdende redactie’ ging ter ziele, maar pa bleef ‘lezersredacteur’. Pagina 2 van het DvhN was echt zijn pagina, waarin hij naast de vaste rubriek ‘Vraag vandaag’ ook veel brieven van lezers in opnam.
Toen hij net was overleden, stond er op deze pagina een mooi eerbetoon aan mijn vader.

Onze man van onze lezers