Basisinkomen

Door de automatisering verdwijnen er steeds meer banen. Sociale zekerheid wordt duurder. Onze economie is in onbalans. Steeds meer mensen zijn er van overtuigd dat er iets moet gebeuren. Een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen?

Iedere maand een vast bedrag tussen 900 en 1500 euro krijgen en dat voor niks! Is dat niet geweldig? Veel ‘rechtse’ politici zien niets in een onvoorwaardelijk basisinkomen, omdat ze denken dat mensen lui worden als ze ‘gratis geld’ krijgen. Er zijn al meerdere experimenten geweest met het basisinkomen (o.a. in Canada) en het bleek dat mensen nauwelijks minder gingen werken. Doordat de maandelijkse lasten gedekt zijn, is het ook aantrekkelijker om bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te gaan doen. Doordat er steeds minder geld beschikbaar is voor zorg, kunnen we zelf een handje helpen als onze ouders hulpbehoevend zijn.

Het aantal ZZP-ers (zelfstandigen zonder personeel) stijgt nog elk jaar. Een groot deel van die groep is niet verzekerd tegen ziekte, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Door het basisinkomen hebben zij toch nog geld om de vaste lasten te kunnen betalen. Uiteraard geldt dit ook voor de rest van de ondernemers. Zij hebben nu geen vangnet, terwijl dat eigenlijk vreemd is, aangezien werknemers beter beschermd zijn.

Mensen in de bijstand moeten vaak een tegenprestatie leveren, door werk uit te voeren wat eerder door betaalde krachten werd gedaan. Ook als zij een kleine bijverdienste hebben, wordt dat onmiddelijk gekort op de (toch al karige) uitkering. Dit stimuleert voor geen meter! Ook zij zullen profiteren van het basisinkomen, omdat werken dan echt loont!

De voordelen van een basisinkomen op een rij:

  • De sociale dienst en het UWV worden overbodig
  • Toeslagen en dergelijke worden ook overbodig
  • Aftrekposten kunnen verdwijnen
  • Fraude wordt vrijwel onmogelijk
  • Belastingstelsel wordt een stuk eenvoudiger
  • De armoedeval (sommige mensen die vanuit een uitkering gaan werken gaan er op achteruit) verdwijnt
  • Het minimumloon kan worden afgeschaft
  • Het doet de ongelijkheid afnemen
  • Het versterkt de democratie
  • Het geeft financiële vrijheid
  • Het zorgt voor betere arbeidsvoorwaarden

Het is nog steeds onduidelijk hoe het basisinkomen gefinancierd moet worden. De kosten zijn geschat op 30 miljard euro, met een besparing van 6 miljard). De resterende 24 miljard moet toch ergens vandaan komen?

Frans Kerver uit Groningen heeft bij wijze van experiment een basisinkomen (gefinancieerd door crowdfunding) van 1100 euro per maand.

“Alle tijd die we vroeger aan elkaar besteedden zijn we gaan vullen met meer en harder werken, om zo meer spullen te kunnen kopen met het idee daar gelukkiger van te worden. Terwijl onderzoek bewijst dat dat geluk maar heel kort duurt, consumeren leidt tot een vluchtig geluksgevoel. Wezenlijk gelukkiger worden mensen van aandacht, elkaar, gewoon de simpele dingen”, zegt Frans.