Beat rock bottom

Dit album is getekend door de moeilijke periode waarin mijn moeder verder aftakelde door haar ziekte en uiteindelijk overleed. Een rare tijd. Aan de ene kant was ik erg verdrietig door het verlies, aan de andere kant hoopte ik op betere tijden en vertrouwde ik op de toekomst. Het bittere is dat ik in het titelnummer zing “You think you survived it all but things haven’t even begun yet. What you thought was hell now really doesn’t seem that bad.” Tijdens dit album dacht ik de storm overleefd te hebben, maar er zou nog een grotere storm achteraan komen.

I see your face
Ook al lijkt dit tekstueel gezien een clichématig liefdesliedje, voor mij gaat het over het gemis van en de relatie met mijn moeder. En dat gemis begon al tijdens haar ziekbed. De wetenschap dat ze waarschijnlijk nooit meer uit bed zou komen, nooit meer in de tuin zou werken, nooit meer zou wandelen. Elke dag ging ze een stukje achteruit.

Walking on hot coals
Over een regelneef die al het werk doet terwijl de rest achterover kan hangen. Het ene kan niet zonder het andere bestaan. Door het koortje in het refrein heeft het nummer een Beach Boys-achtig tintje gekregen. Mijn favoriet van dit album; ik speel het zo af en toe nog wel eens.

Unconditional love
Iemand waar je van houdt zien lijden is het ergste wat er is. Je kunt niks doen, alleen maar toekijken en proberen te helpen. Mijn moeder had me ontelbare keren in mijn leven geholpen en op het moment dat het mijn beurt was, kon ik niks doen. Dat voelde als falen. Haar liefde voor mij en mijn liefde voor haar was onvoorwaardelijk. En dat is een troost. Een schrale troost misschien, maar het helpt wel.

Private angel
Door een sitar-geluidje toe te voegen krijgt dit nummer een Indiaas tintje. Op het moment dat ik het hard nodig had, was er iemand om me te troosten en naar me te luisteren. In moeilijke periodes waarin je aandacht naar één persoon gaat, is het ook belangrijk om jezelf niet te vergeten. Al is het maar voor even.

Dancing with my demons
Ik had slechts een demo klaar, toen ik Jeroen weer vroeg om gitaar op een nummer van mij te spelen. Toen ik later de drumpartij weghaalde, bleek dat hij een soort reggae-slagen speelde. Dit deed me besluiten om het ritme definitief te veranderen.
Zowel ‘Dancing’ als het titelnummer begonnen trouwens als disco-achtige nummers. Ik had twee instrumentale versies opgenomen die klonken alsof ze uit de tweede helft van de jaren zeventig kwamen, maar dit paste toch niet goed bij de rest van het album.

Beat rock bottom
Ik kan het iedereen aanraden, hoe zwaar je het ook hebt: blijf goed voor jezelf zorgen. In alle moeilijke periodes in mijn leven heb ik mijn best gedaan om zo goed mogelijk te blijven eten, voldoende slaap te krijgen, afleiding op te zoeken en mezelf te ontzien. Sowieso is het belangrijk om in drukke periodes méér rust te nemen, hoe paradoxaal dat ook moge klinken.

Wish
Op een nieuwjaarskaart stond de kreet: “Dat al je wensen maar mogen uitkomen!” De zender had vast goede bedoelingen, maar voor mij was het duidelijk: ik had maar 1 wens en dat was dat mijn moeder beter zou worden. Dit zat er helaas niet in. Mijn vader en ik moesten toekijken hoe langzamerhand het leven uit haar vloeide.

Hey!
Ondanks de vrolijke toon is de tekst in dit nummer niet bepaald vrolijk: het gevoel van door moeten gaan en alsnog verliezen is heel frustrerend.

Sleeping in the cinema
Sommige mensen lijken alles aan te kunnen: ze werken 80 uur per week, voeden ondertussen hun kinderen en huisdieren op, hebben een druk privéleven en gaan naar allerlei drukke evenementen. Voor mij lukt zelfs 1 van de voorgenoemde dingen niet eens. In ‘Sleeping’ zing ik over Madison en James die hun wekelijkse uitje naar de bioscoop gebruiken om wat slaap in te halen. Voor de buitenwereld lijken ze echte doorzetters te zijn, maar feitelijk gaan ze een beetje voorbij aan het leven doordat ze alles in een hoog tempo afwerken. In 2016 maakte ik een vervolg op dit nummer.

One day in the afterlife
Dit schreef ik een paar weken voor het overlijden van mijn moeder. Over de oneerlijkheid van haar ziekte, het leven en de wens om haar ooit weer te zien. Ook beloof ik om niet te lang te treuren, omdat zij dat ook niet had gewild.